Проф. Натали Стояноф

Натали П. Стояноф е професор и директор на програмата за интелектуална собственост в Юридическия факултет на Техническия университет в Сидни от 2008 г. Тя е председател на Комитета на Форума на местното знание, член на Консултативния панел за комерсиализация на UTS и в момента съорганизатор на клъстера за изследвания на технологиите и интелектуалната собственост и бивш организатор на китайската група за изследвания на правото. Интердисциплинарното изследване на Натали се занимава с нови технологии, включително правни, етични и търговски аспекти на биотехнологиите с изследователски интереси, вариращи от патентоването на живи организми, софтуера и бизнес методите, защитата на традиционните/местни знания и култура, трансфера на технологии до екологичните данъчни ставки.

Тя е автор на множество публикации, включително: водещ автор на книгата „Комерсиализация на интелектуалната собственост“ издадена от Lexis Nexis през 2019 г., съавтор на публикацията на Федералната преса „Закон за интелектуалната собственост: Текст и основни дела“, приет от няколко австралийски университета и в момента вече пето издание; редактор и автор в мултидисциплинарната книга „Достъп до биологични ресурси, спазвайки Конвенцията за биологичното разнообразие“, публикувана през 2004 г. в поредицата „Международно екологично право и политика“ на Kluwer Law; и понастоящем управляващ редактор на новосформираната поредица на Lexis Nexis за „Форума на коренното знание“, като първото издание беше публикувано през 2017 г.

Като съвместен получател грант за изследователи на Австралийския изследователски съвет (ARC) (2005-08), Натали изследва прилагането на интелектуалната собственост и изграждането на осведоменост в Китайската народна република. Тя е имала индустриално финансиране за изследване ролята на защитата на патентите в ключови австралийски индустрии и приноса към икономическото развитие (2010-12) и е ръководила проект на Форум на местното знание за признаване и защита на знанията на коренното население, свързани с управлението на природните ресурси (2013-14 ), финансиран от Фонда на аборигенските общности на Северозападната местна земя. Бялата книга, изготвена от този проект, доведе до награда на гранта на ARC (2016-19) за проекта – Гаруванга: Формиране на компетентен орган за защита на коренното знание – който проучва управленската рамка за режим на достъп и споделяне на ползите.