Доц. д.н. Иван Тренчев

Иван Тренчеве доцент в Университет по библиотекознание и информационни технологии от 2019 г. в катедра “Информационни системи”, работи като доцент и в катедра „Електротехника, електроника и автоматика“ на Югозападен университет „Неофит Рилски“ (2000 г. -). Завършва математика в Югозападен университет "Неофит Рилски" (1992-1997 г.). Защитава дисертационен труд за придобиването на ОНС „доктор“ на тема: “Математически модели за изследване на оптималността на съвременния генетичен код“ (2006 г.) в ЮЗУ "Неофит Рилски" и дисертационен труд за придобиването на НС „доктор на науките“ на тема: „Компютърната графика – инструмент за визуализация на изследвания в университетска информационна среда“ (2020 г.).

Иван Тренчев е един от създателите и дългогодишен ръководител на магистърска програма по Биоинформатика в ЮЗУ “Неофит Рилски”. В периода 2011-2014 г. е заместник-главен редактор на списание “Scientific research journal of South-West University”. От 2013 до 2018 г. е зам.-ръководител на Център по съвременни биоинформатични изследвания в ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Член е на Съюз на математиците в България, Съюз на учените, Биоинформатичен свят и други български и чуждестра организации.

Доц. Тренчев е участвал като организатор и координатор в повече от пет национални и международни проекта. Ръководител е на успешно приключилия научен проект „Изследвания на биоинформатиката: сгъване на протеини, скачване и прогнозиране на биологична активност“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката.

Чете лекции в УниБИТ и ЮЗУ „Неофит Рилски“ по дисциплините: “Математически основи на киберсигурността”, “Разработване на компютърни игри”, „Операционни системи“, „Обектно ориентирано програмиране“, „Компютърен дизайн“, „Програмиране на Java“ и др.

Иван Тренчев е треньор на студентския отбор по програмиране при ЮЗУ „Неофит Рилски“ в периода 2008 – 2018 г., през 2015 г. е председател на Организационния комитет на XXVII Републиканска студентска олимпиада по програмиране, провела се в същия университет.

Контакти: УниБИТ – 1, бул. Цариградско шосе № 119, София – 1784
E-mail: i.trenchev@unibit.bg