Доц. д-р. Марияна Лазарова

Доц. д-р. Марияна Лазарова е преподавател в катедра „Кинознание и драматургия” във факултет „Екранни изкуства“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов в София, Р.България. Има две магистърски степени – по специалностите: „Право” от юридически факултет на СУ”Климент Охридски” и „Кинознание” от НАТФИЗ” Кръстьо Сарафов”. Доктор е по научна специалност „Кинознание, киноизкуство и телевизия“ и е доцент по „Мениджмънт в екранните изкуства“/МЕИ/. Преподава на студентите в бакалавърска степен на обучение по „Подходи в критическия анализ” и „Авторско право в аудиовизуалното производство“ и „Управление на продуцентски права при дигитално разпространение на аудиовизуални произведения.“ Изнася лекции на магистри по предметите „Авторски и сродни права в аудиовизията“ и „Договори и авторски права в сценичните изкуства“, както и на докторанти по „Правни аспекти на защитата на сценичните и аудиовизуалните произведения “ и „Академично устройство и политика“.

Изследователските интереси на доц.д-р.М.Лазарова са в две научни области: киноизкуство, по-специално филмов анализ и авторско право. В преподавателската си практика тя е разработила учебни програми и лекции и в двете научни области.

Публикувала е многобройни критически статии и есета за филмово изкуство в специализирани издания, както и проблемни статии и монографии, посветени на интелектуалната собственост.

Автор е на две книги. За „Кентавърът от Албион: традиции и техните трасформации в британското игрално кино от 90-те години на 20-ти век.“/Просвета АД,2013г./е получила наградата за най-добра книга за филмова теория, история и критика на Българската филмова академия през 2015г. Втората й книга „Авторски и сродни права в аудиовизията“/ Водолей, 2015г./представлява задълбочено изследване на авторскоправния режим на аудиовизуалните произведения в Европейската правна рамка.

Лазарова има дългогодишен опит като правен консултант в сферата на авторското право и е участвала в работна група, сформирана от министерство на културата за изменение и допълнение на закона за авторското право и сродните му права. Тя също така има познание и експертен опит в областите на медийно право и колективно управление на права. Като бивш изпълнителен директор на българското дружеството за колективно управление на сродни права на музикални продуценти и артисти изпълнители от 2001г.до 2009г., тя е добре запозната с особеностите на креативните индустрии и може да изследва и анализира доминиращите тенденции в различни пазарни сектори, в частност този на радио и телевизионните медии.

Като част от академичния състав, Марияна Лазарова е била член на Академичния съвет на НАТФИЗ от 2011 г. до 2015г. и секретар на атестационната комисия към факултет „Екранни изкуства“ от 2011 до 2015г. Понастоящем, тя е член на Консултативния съвет по научна политика и председател на контролния съвет на НАТФИЗ. Тя също така заема позицията на ръководител на магистърска специалност „Филмово и телевизионно изкуство“ и е правен консултант по авторскоправни въпроси относно студентските филмови продукции.

Членува в Съюза на юристите в България, в Съюза на българските филмови дейци, Европейската мрежа на преподавателите по интелектуална собственост – EIPTN и ENCATC – Европейска мрежа за управление на култура и политики.

Любимите й персонални артистични умения са в сферата на филмовата сценаристика и фотографията.

Области на опит: авторското право, филмово изкуство, медии, колективно управление на права, висше образование, художествено образование.

Контакти: Натфиз „Кръстьо Сарафов“№108А, гр.София 1000,
Tел.: 02/92 31 242, каб.406
E-mail: mariyana_lazarova@abv.bg